Aiszkhülosz – A leláncolt Prométheusz

Történik Szküthiában, sziklás vidéken. Prométheusz ellopja a tüzet az istenektől és az embereknek adja, hogy bármilyen mesterséget kitanulhassanak. Ezért Prométheusznak egy sziklához láncolva kell élnie. A büntetést Héphaisztosz hajtja végre, aki Zeusz fia, Prométheusz rokona. Nem szívesen hajtja végre a feladatot, de az erő végig figyeli.

Mikor egyedül marad, Prométheusz a Napnak és a Földnek panaszolja el sorsát, mire Ókeanosz (a tengeristen) lányai keresik fel. Kérésükre Prométheusz elpanaszolja sorsát.

Később maga Ókeanosz is felkeresi, hogy segítsen neki, de Prométheusz lebeszéli róla. Megjelenik Ió, akit szintén büntetéssel sújtottak az istenek. Tehénné változtatta, és egy bögöly hajszolja a világban. Elmesélik egymásnak történetüket, és Prométheusz, aki ismeri Ió jövőjét, elmondja, hogy Egyiptomban fog felszabadulni.

Eközben Zeusz leküldi Hermészt, hogy tudja meg, melyik leszármazottja fogja vesztét okozni. Prométheusz nem ad választ, mire Hermész villámokkal és viharral fenyegeti őt, és Prométheusz egy villámtól sújtva a mélybe zuhan.

Elemzés: Aiszkhülosz: a hübrisztől (gőg, elbizakodottság) védi a görögöket, mert az istenek elleni bűn. 7 drámája maradt fenn.
Szereplők:
•Erő
•Erőszak
•Héphaisztosz
•Prométheusz
•Az Ókeaniszok kara
•Ókeanosz
•Ió
•Hermész

Önmagában A leláncolt Prométheusz egy cselekmény nélküli dráma.
Expozíció: bevezetés, a szereplők elmondják a szituációt
Bonyodalom, konfliktus (Zeusz- Prométheusz)
Cselekmény kibontakozása
Tetőpont (Hermésszel való beszélgetés)
Megoldás (Prométheusz lezuhan)

Néhol nekem a történet kicsit homályos, nem érzem, hogy ezek a mesebeli mitológiai dolgok minden esetben megállnák a helyüket. Pláne a legvégén, amikor lezuhan Prométheusz…józan paraszti ésszel meghalna, csakhogy ő hallhatatlan. Minden esetre érdekes olvasmány volt.

6/10

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: 9. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s