Arthur Miller – Az ügynök halála

Willy, az ügynök kimerülten ér haza, a kocsit a szokásához híven megint összetörte. Linda, a felesége aggódik miatta. Willynek komolyabb aggodalmai is vannak, főleg egyik fia Biff miatt, aki 36 évesen újra hazaköltözött, és még mindig keresi a helyét a világban, holott az apja őt is ügynöknek szánja. Közben felébred Biff és testvére Happy is, kihallgatják szüleik beszélgetését, közben a gyerekkorukról nosztalgiáznak.

Willy elszámol Lindával az ügynöki keresetről, ami valójában egy kölcsön Charley-tól (ezt Linda is tudja). A hazugságok miatt Willy nevetségesnek érzi magát. Charley munkát ajánl Willynek, ám a férfi nagyon makacs és visszautasítja. Willynek folyamatos látomásai vannak a múltjából, Ben (a testvére) dzsungeles kalandjáról, Alaszkai munkalehetőségről. A család tehetetlen, azonban megpróbálnak toleránsak lenni vele, Biff elmegy Oliverhez, hátha tud valami munkát szerezni.

Másnap reggel Willy elmegy Howard-hoz, a főnökéhez, hogy állandó New yorki munkát kaphasson, azonban Howard még az eddigi állásából is kirúgja. Willy elmegy Charley-hoz újabb kölcsönért, az irodában találkozik Charley fiával Bernarddal, aki együtt járt iskolába Biffel. Biff bukásáról beszélgetnek, Bernard nem érti, Biff miért nem ment anno pótvizsgázni, miért változott meg. Mielőtt választ kaphatna, megjelenik Charley, aki megint munkát ajánl neki sikertelenül. Willynek csak kölcsön kell. Aznap este Biff és Happy együtt vacsoráznak apjukkal, azonban Willynek megint látomásai lesznek, teljesen megbolondul, így otthagyják. Mikor ezt Linda megtudja, kiborul, és közli a fiúkkal, hogy többé itt nincs maradásuk. Közben látomás formájában megjelenik Biff változásának oka: rajtakapta apját a szeretőjével, mikor a bukás miatt ment panaszkodni Bostonba. Biff ragaszkodik hozzá, hogy mielőtt végleg elmegy, beszéljen apjával, aki, hogy maradandót alkosson, épp magot vet a kertben az éjszaka közepén. Majd mikor az tudomást se vesz róla, kitör belőle, hogy félreismerték őt, mert ő egy lopós hazug, és ugyanolyan jelentéktelen, mint az apja és mindenki tud a gázcsőről, amivel öngyilkos akar lenni. Willy magába roskad és elhajt a kocsival. A sírjánál Linda szinte teljesen összeomlik.

Elemzés:
• Tartalom és technika összekapcsolásának eszköze: az álom (a Nagy Amerikai Álomra is vonatkoztatható)
• Felbontotta a hagyományos realista dramaturgiát — ugrások az idősíkok között (múlt-jelen)
• A főhős monologizálása dialógusokban tükröződik.
• Ebben a világban a látszatsiker (pénz) az igazi siker, a darabban fel sem merül, hogy az ember másként is lehet boldog.
• A főhős az illúziók szintjéről az öngyilkosságba menekül.

Valami hiányzott. Nem volt elég feszült, én nem tudtam eljutni Willyvel odáig, hogy öngyilkos legyen. Talán a levegőben lógó félmondatok, talán a kimondatlan összefüggések és a valóság-képzelgés folytonos váltakozása miatt.

4/10

miller

Hozzászólás

Kategória: Ajánlott olvasmányok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s