Móricz Zsigmond – Barbárok

Egy napon a juhász legelteti nyáját, ahogy eddig is, egyszer csak elkezd ugatni a puli. Két juhász lépett oda hozzá. Az egyik szamáron a másik gyalogolt, és két komondor is volt velük. Leültek a földre de nem beszélgettek. Megérkezett a juhász 12 éves fia is. Az új juhászok kérdezősködtek a feleség felől, majd a juhász szíjára esett a szó. Meg akarják venni tőle, de ő nem akarja adni, mert azt magának csinálta. A két juhász agyonverte a juhászt és a fiát, még a pulit is. Gödröt ástak és eltemették őket, majd fogták a nyájat és elhajtották.

10 nap múlva jött a feleség és sehol nem találta sem a juhász, sem a gyereket, sem a pulit, sem a nyájat. Elindult megkeresni őket, amikor juhászokba botlott. A juhászok azt hazudják, hogy a az urának meggyült a baja a törvénnyel ezért el kellett mennie. Hogy bizonyítsák ittjártát emlegették a szíjat, mire az asszony buzgón bólogatott, hogy az tényleg az ura. Elindult Dunántúlra, amerre a juhászok mondták.

Tavasszal fogta a puli kölykét és kimentek a pusztára. Egyszer csak a kutya kiásott egy kalapot. Az asszony rájött, hogy félrevezetői ölték meg az urát elment tehát őket is megkeresni. Kiderült, hogy bevitték őket vallatni.

Hiába vallatták a veres juhászt, nem akarta bevallani, hogy ő volt. Bármit bevallott csak ezt nem. A vizsgálóbíró nagyon mérges lesz és elküldi a juhászt. Ahogy megy kifele, egyszer csak meglátta a szíjat. Megmerevedett, majd lassan megfordult és beismerte tettét. 25 bot büntetést kapott.

A Barbárokat Móricz az utolsó pályaszakaszában írta, és ez az egyik legkidolgozottabb elbeszélése. Mint az Móriczra általában jellemző, a népi témához nyúl. Elbeszélésmódja közelít az élőbeszédhez, nyelvezetében népies szavakat használ, tájszólásban írja le a történteket. 3 fejezetből áll. Az első fejezetben írja le mindazt, ami valójában a történet elindítója, a gyilkosság és a juhász megtalálása. A 2. fejezetben fény derül az igazságra, majd a 3. fejezetben végül beismeri tettét a veres juhász. A címnek többféle értelmezése lehet. Utalhat az emberek életformájára, de legfőképpen talán a két juhász tettével vonható párhuzamba.

Az eddigi legrövidebb kötelező amit olvastam. Lényegre törő, könnyen emészthető, érdekes, bár kicsit furcsa a nyelvezete.

8/10

3 hozzászólás

Kategória: 11. évfolyam

3 responses to “Móricz Zsigmond – Barbárok

 1. jkaugujag

  jo a rövisítés köszönöm!

 2. Szekely Timea

  ez sokat segitett . Koszonom !!

 3. Margit

  Nagyon jó lett!
  Hálás köszönet !
  😊😊😊😊😊😊

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s